Dudits Józanság Programok

Sóvárgáskezelési tréning

A szerhasználathoz számtalan olyan inger és élmény párosul, amely idővel sóvárgást kiváltó kulcsingerré válik, és szerfogyasztásra készteti a szenvedélybeteget. Ilyen kulcsinger lehet többek között: a drogos társakkal vagy ivócimborákkal való együttlét; a különböző társasági eseményeken (pl. esküvőn, konferencián) való részvétel; a szerfogyasztáshoz kapcsolódó kellékek (pl. tükör, fecskendő, borosüveg) látványa; a nagyobb összegű pénzhez jutás; vagy olyan érzelmi állapotok, mint a szorongás, az unalom, a frusztráció, vagy éppen az intenzív öröm.

Habár a szakemberek többsége azt javasolja a szerhasználóknak, hogy egyszerűen kerüljék a sóvárgást kiváltó szituációkat, ez a tanács nem igazán életszerű, mivel számtalan olyan helyzet adódhat az ember életében, amelyet nem tud elkerülni még akkor sem, ha már felszámolta a korábbi kapcsolatait, és tudatosan távol tartja magát azoktól a helyektől, ahol kísértésébe jöhet.

Dudits Józanság Programok sóvárgáskezelési tréning

A sóvárgáskezelési tréning alapja az a felismerés, hogy a valóságban a felépülőben lévő szenvedélybeteg óhatatlanul ki lesz téve a visszaesés veszélyével fenyegető különféle ingereknek, éppen ezért a praktikus megoldás nem az ingerek elkerülésére irányuló próbálkozásokban rejlik, hanem azoknak a kondicionált válaszoknak a kioltásában, amelyeket ezek a kulcsingerek kiválthatnak a felépülőben lévő szenvedélybetegben.

Ennek megfelelően a sóvárgáskezelési tréning gyakorlatilag felvértezi a klienst a különböző kulcsingerekkel szemben, mégpedig oly módon, hogy a rendszeres kezelések alkalmával egy kontrollált közegben biztosítja a releváns ingereket, miközben nem biztosít lehetőséget a szerfogyasztásra, aminek következtében egy bizonyos számú kezelés után fokozatosan kioltódik az egyes ingerekre adott kondicionált válasz, vagyis megszűnik a szerfogyasztás iránti tanult késztetés.

Példa:

Ha egy absztinens kokainista olyan zenét hall, amelyet aktív szerhasználóként rendszeresen hallgatott, nagy valószínűséggel késztetést fog érezni arra, hogy ismét fogyasszon a szerből. Ilyen esetben a megoldás nem abban rejlik, hogy az illető ügyel arra, hogy soha többé ne hallgassa az adott zenét, hanem épp ellenkezőleg: a tréning keretében többször is meghallgatja a zenét, de úgy, hogy közben nem fogyaszt kokaint – így pedig idővel fokozatosan csökkeni fog a szerfogyasztás utáni sóvárgás intenzitása.

Megjegyzés:

A sóvárgáskezelési tréning kizárólag szakember vezetésével végezhető, mert fontos, hogy a legalább 33 foglalkozásból álló terápia során mindvégig biztosítva legyen az egyes ingerekre adott kondicionált válaszok kioltása szempontjából megfelelő módon történő gyakorlás, valamint a szerfogyasztástól való tényleges tartózkodás.

« vissza a módszereinkhez

Miért a Józanság Programot válassza?