Dudits Józanság Programok

Készségfejlesztés

A szenvedélybetegségből való felépülés folyamata során az egyik legjelentősebb kihívást azoknak az egyén gondolataival, érzelmeivel és társas kapcsolataival összefüggő problémáknak a kezelése jelenti, amelyek megnövelhetik az alkalmi szerhasználat és a visszaesés kockázatát. Éppen ezért fontos, hogy a felépülőben szenvedélybeteg képes legyen hatékonyan megbirkózni a felépülés során felmerülő problémákkal és absztinens tudjon maradni – ebben segít a megbirkózási készséget fejlesztő tréning, amely különböző önmegfigyelési és készségfejlesztő gyakorlatokon alapul.

1. Önmegfigyelési gyakorlat

Az egyéni terápiás foglalkozások elején alkalmazott önmegfigyelési gyakorlatok célja, hogy a kliens a tanácsadó instrukciói nyomán beazonosítsa azokat a jellemző gondolatokat és érzéseket, amelyek a tapasztalatai szerint általában megelőzik, illetve követik a szerhasználatot.

Dudits Józanság Programok készségfejlesztés

2. Készségfejlesztő gyakorlat

Az egyéni terápiás foglalkozások keretében alkalmazott készségfejlesztő gyakorlatok egyrészt a szerhasználat veszélyével fenyegető helyzetek felismerésére és a nehezen kezelhető egyéni problémák felismerésére való képesség fejlesztését, másrészt a sóvárgás kezelésére és a nemet mondásra való képesség fejlesztését szolgálják. A gyakorlatok révén szerzett felkészültség pedig képessé teszi a klienst a felépülés során felmerülő problémákkal való megbirkózásra, és egyúttal magabiztosabbá is teszi őt.

« vissza a módszereinkhez

Miért a Józanság Programot válassza?